Alkmaar

29-4-2023: Hortus Bulborum

Op zaterdag 29 april bezochten wij de Hortus Bulborum in Limmen. Het weer was ons die dag, met een stralend zonnetje, gunstig gezind.

Onder het genot van een kopje koffie konden we alvast genieten van de prachtige voorjaarsbloemen. Wat een kleurenpracht, al die verschillende soorten!

Wil, die onze rondleiding verzorgde, vertelde ons in het kort over het ontstaan van de Hortus Bulborum. In 1924 is deze tuin opgericht door schoolmeester Piet Boschman, met als doel om historische rassen voor uitsterven te behoeden. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een collectie van 4500 soorten tulpen, narcissen, hyacinten en fritillaria's. De oudste tulpensoort die hier te vinden is, is de 'Duc van Tol' uit 1595.

De Hortus wordt in stand gehouden met de hulp van heel veel vrijwilligers, veel mensen die in de bollensector hebben gewerkt. Die mensen zijn nodig omdat veel van het werk met de hand wordt uitgevoerd, zodat de bollen niet beschadigd raken. Ook het controleren op ziektes, virussen en schimmels is heel arbeidsintensief. Alle tulpenveldjes worden nagelopen. De ziektes zijn vaak te herkennen aan afwijkingen in het blad, een streepje of een afwijkende kleur van de bloem. Zo'n zieke bloem wordt dan met bol en al vewijderd, om verdere verspreiding te voorkomen.

Een gedeelte van de Hortus is beplant met groenbemesting. Na het omploegen van dit groen begin volgend jaar, worden daar weer de bollen geplant, zodat die op verse grond kunnen groeien.

Zo is er heel wat kennis en kunde nodig om dit alles in stand te houden en te bewaren voor het nageslacht.