Alkmaar

18-10-2023: Excursie Top-Orchids in Stroet

Op woensdag 18 oktober 2023 hebben we een bezoek gebracht aan Top Orchids in Stroet, een bedrijf waar orchideeën worden gekweekt.

We werden bij de ingang opgewacht door Floor, die ons van alles vertelde over het groeiproces van deze planten. In deze kwekerij zijn ze gespecialiseerd in de soorten Cambria en Oncidinia. "Cambria" is een verzamelnaam van heel veel soorten orchideeën die hun oorsprong vinden in Zuid-Amerika. Door kruising van de verschillende soorten zijn deze inmiddels in heel veel kleuren verkrijgbaar.

In de eerste kas lagen lange rijen met flessen, gevuld met heel kleine plantjes, die bestaan uit stamcellen. In laboratoria in Azië worden deze gekweekt en komen dan in rollen aan. Hier worden ze dan in de flessen gedaan om verder te groeien. De plantjes blijven ongeveer een jaar in deze 'kraamkamers' om verder te groeien. Het was heel bijzonder om dit te zien!

Wanneer de plantjes groot genoeg zijn om verplanten, dan worden de flessen kapotgeslagen en worden de plantjes verspeend en opgepot om verder in de kas te groeien. De kapotgeslagen flessen worden gerecycled, alleen de doppen zijn afval.
De temperatuur mag niet te laag worden, minimaal 7 à 8 graden, dus in de winter wordt de kas bijverwarmd.

Bij de planten ontwikkelt zich een verdikking, de 'bulb', waar een reserve-voorraad voor een nieuwe scheut van de plant zit.
Het duurt 2 tot 3 jaar voor de planten gaan bloeien, maar ze kunnen het hele jaar door geleverd worden. De topproductie is van januari tot maart.

Na de rondleiding gaf Floor ons nog goede tips over de verzorging van deze orchideeën.
Het was een interessante kennismaking met dit bijzondere bedrijf.