Alkmaar

23-4-2022: Heksenhoedje boetseren

 

Op 23 april waren we te gast bij Gerdien Noordeloos van atelier De Zeelt in Beeld.
Deze kunstenares maakt heel gevarieerde objecten van keramiek, we konden een deel van haar werk bewonderen in haar atelier én in de tuin daarachter.

Na ontvangst met een kopje koffie en wat lekkers, gingen we aan het werk. Eerst de klei kneden en uitrollen tot de juiste dikte, daarna de mal uitsnijden en deze versieren met stempels en de zelf meegebrachte schelpen en takjes. 

Vervolgens werd het heksenhoedje in vorm gevouwen en mochten we de buitenkant gaan beschilderen, ieder in de door henzelf gewenste kleuren. Toen dat klaar was, lieten we onze hoedjes achter bij Gerdien. Zij heeft de hoedjes na het drogen van de klei 2 keer gebakken, eerst 'biscuit' en na het aanbrengen van de vernislaag nog een keer. 
Ze vertelde al dat dat een tijdje ging duren, omdat het drogen en bakken veel tijd nemen, maar dat dat noodzakelijke stappen zijn, die -als ze niet goed worden uitgevoerd- zorgen dat een hoedje kan barsten. Dat wilden we natuurlijk niet na al onze inspanningen!

Ongeveer 3 weken later kregen we een mailtje dat we onze hoedjes mochten ophalen. Wat een feest! En wat waren ze mooi geworden! De hoedjes kregen hier meteen een ereplekje in de tuin, naast de rozen, met stro erin. En ze doen precies waar ze voor bedoeld waren; het verjagen van de luizen uit de rozenstruik. Sinds de hoedjes er staan, heb ik geen luis meer gezien!

Nogmaals dank, Gerdien, voor alle uitleg en de goede zorgen!