Alkmaar

17-5-2022: Lezing Ikebana


Wat een leerzame avond! Tijdens de lezing over Ikebana, die werd gepresenteerd door Esther Hoogland, liet ze ons kennismaken met de betekenis en oorsprong van het Japanse bloemschikken. Het woord Ikebana betekent 'levende bloem'.
De achterliggende gedachte is dat je een bloem een tweede leven geeft.

De oorsprong ligt in rituele bloemoffers aan de geesten van overledenen in boeddhistische tempels. Deze offers gaan al terug tot de 6e eeuw! Ongeveer 400 jaar later had de ikebana zich ontwikkeld tot vaste rituelen voor het presenteren van enkele zorgvuldig uitgekozen bloemen op een zo mooi mogelijke manier.

Vanaf de 15e eeuw maakte de ikebana zich langzaam los van haar religieuze oorsprong en werd het als een bestaande kunst gezien. Er vormden zich verschillende 'scholen' met ieder hun eigen identiteit. De ikebono school is de oudste en de meest klassieke.

 

Aanvullend gaf Esther een demonstratie, met een duidelijke uitleg over het asymmetrisch schikken, de verhoudingen en de opbouw van de stukken die ze maakte. Heel belangrijk is de ondergrond van het werkstuk, van daaruit kan de vorm, hoogte en breedte worden gevormd. Het vastzetten van de bloemen gebeurt met speciale prikkers, Kenzan genoemd en de takken en bloemen worden geknipt met een speciale ikebana-schaar, Hasami.

De eerste lijn neerzetten is heel belangrijk en ook de richting van de bloem of tak is daarbij van belang. Esther liet ons ook zien hoe je met een simpele tak van de cornus een mooie basis kunt maken, alleen maar door te kijken en te knippen, net zolang tot deze de juiste vorm heeft. En zo kom je dan met heel weinig bloemen tot een prachtig geheel. De bloemstukken zagen er bedrieglijk eenvoudig uit.

Het enige jammere was dat we vanwege tijdgebrek aan het einde wat moesten versnellen, maar ik denk dat iedereen van deze heel geslaagde avond heeft genoten!